De feiten en de waarheid

 

Hoe simpel zou het zijn als we alles op dezelfde manier bekeken. Heerlijk om elkaar zo goed te begrijpen en aan een half woord genoeg te hebben. Dat zou alleen ook betekenen dat er niets is dat ons uit onze comfortzone haalt. En dat er dus geen ontwikkeling mogelijk is.

Gelukkig zijn we verschillend en zijn we heel goed in staat hetzelfde geheel anders te zien. Dat leidt tot nieuwe zienswijzen en ontwikkeling. Paradigma shifts vormen de basis van grote veranderingen.

Maar verschillende zienswijzen vormen ook de basis van conflicten.

Een office manager kwam na een operatie weer voor het eerst op haar werk om op therapeutische basis aan de slag te gaan in haar eigen functie. Dat viel niet mee. Zij voelde zich in quarantaine geplaatst toen ze een apart kantoortje kreeg. Ze voelde zich geschoffeerd door haar werkgever toen die haar ging uitleggen hoe ze de inhoud van ordners door de papierversnipperaar moest halen. Haar werkgever was kwaad omdat ze heel goed had goed nagedacht over wat ze kon doen om de terugkeer van de werknemer zo rustig mogelijk te laten verlopen. Vandaar het eigen kantoortje en de niet-inspannende taak. Maar dat werd door de office manager niet gezien.

In een gezamenlijk gesprek kwamen ze er niet uit. Het ging van kwaad tot erger. De re-integratie werd opgeschort door de bedrijfsarts. Die adviseerde Mediation.

Ik was de mediator. Wat in dit geval lucht gaf en weer een begin van vertrouwen in een goede afloop, was hun beider bereidheid en vermogen om ook de feiten op de andere manier te zien. Niet direct natuurlijk. Dat kost tijd en de wil om er samen uit te komen.

Er is bijna altijd een tijd geweest vóór het conflict waarin de samenwerking goed was. Daar ligt dan de basis voor de oplossing.

Het gaat om bewustwording dat er ook andere manieren zijn om tegen dezelfde feiten aan te kijken. Met een heel ander oordeel over de intenties als gevolg.

 
Sandra KeusTweede