Kennis delen

 

Is het voor Nederland, kennisland wel nodig om zelf wetenschappelijk onderzoek te doen? Kun je het niet gewoon overnemen? Het wordt toch gepubliceerd?

Zo lijkt het in de wetenschappelijke wereld niet te werken.

Vorige maand op “De middag van het hoorcollege” in de Rode Hoed met als thema “Het nut van de wetenschap”, was het antwoord duidelijk. Het is echt nodig om zelf onderzoek te doen. Vincent Icke gaf twee redenen. De eerste: als je zelf niet bezig bent met een onderwerp dan weet je er te weinig van en begrijp je de vindingen van collega onderzoekers niet goed. En een tweede: je collega die wel onderzoek verricht geeft zijn resultaten niet weg aan onderzoekers die minder bijdragen.

Je deelt kennis met een ander als die dat ook doet en als zijn kennis voor jou waarde heeft. Dat is het billijkheidsprincipe van voor wat, hoort wat. En onderzoekers zijn gewone mensen, als ze resultaten boeken delen ze hun kennis liever met collega onderzoekers waarvan ze ook iets terug verwachten.

Vorige maand op “De middag van het hoorcollege” in de Rode Hoed met als thema “Het nut van de wetenschap”, was het antwoord duidelijk. Het is nodig om het zelf te doen. Vincent Icke gaf twee redenen. De eerste: als je zelf niet bezig bent met een onderwerp dan weet je er te weinig van en begrijp je de vindingen van collega onderzoekers niet goed. En een tweede: je collega die wel onderzoek verricht geeft zijn resultaten niet weg aan onderzoekers die minder bijdragen.

Je deelt kennis met een ander als die dat ook doet met jou én als zijn kennis voor jou waarde heeft. Dat is het billijkheidsprincipe van voor wat, hoort wat. En onderzoekers zijn gewone mensen, Als ze resultaten boeken delen ze hun kennis liever met collega onderzoekers waarvan ze ook iets terug verwachten.

 
Sandra KeusEerste