We kunnen geen 10 dingen tegelijk
De bewijzen stapelen zich op: we kunnen geen 10 dingen tegelijk doen. En ook geen 2. Gewoon één ding, dat is het. Als het er meer worden, doen we ze om de beurt en schakelen we zo snel tussen die taken dat het lijkt of we ze tegelijkertijd doen. Dat schakelen tussen verschillende zaken die bewust aandacht vragen kost veel tijd en energie en is daardoor heel inefficiënt.
Uitzondering zijn routinetaken die we op de automatische piloot uitvoeren. Die kunnen we met elkaar combineren of met één taak waarvoor we onze aandacht nodig hebben (bijvoorbeeld bellen tijdens het autorijden). Maar zelfs dat lijkt niet helemaal waar.
Werken op plekken waar je steeds wordt afgeleid, zelfs al hoef je niet te reageren op wat er om je heen of op je telefoon of laptop gebeurt, is vermoeiend en tijdrovend. Steeds verdwijnt je aandacht, omdat je moet onderzoeken of je moet reageren. Daarna kun je pas weer terugkeren naar waar je mee bezig was. Zo kom je natuurlijk nooit in je flow!
Er zijn steeds meer mensen die met koptelefoons opwerken als ze iets doen waarbij ze echt hun aandacht nodig hebben. Of in de stilteruimte. Dat helpt natuurlijk!
Tegelijkertijd komt de onrust niet alleen van buiten. We creëren hem ook zelf. Door altijd stoorbaar te zijn voor collega’s bijvoorbeeld. Of door allerlei activiteiten door elkaar te doen en niet te focussen. Geen overzicht te hebben van wat er binnenkort op je af komt en wat je wilt doen. Daarmee maak je het jezelf niet makkelijker
Met meer zicht op je werkzaamheden kun je ze handiger indelen. Hoe meer je je werkzaamheden clustert in soortgelijke activiteiten (bellen, mailen, schrijven) of op een bepaald thema en dat een plek geeft in de dag, hoe rustiger en effectiever je werkt. Natuurlijk.